Esimesed vaevalised elektrilised väljakutsed

Maailma esimesed autod olid teadupärast elektriautod. Aga esimeste vaevaliste sammudega kaasnevad ka paljud valulikud puudused.

Laadimistaristu puudulikkus: Elektriautode esimestel päevadel oli üks suur probleem laadimispunktide nappus. Laadimisjaamade vähesus piiras elektriautode kasutamist ja tekitas muret sõidukijuhtide seas, eriti pikemate sõitude korral.

Aku mahutavus ja tühjenemine: Esimeste elektriautode akude mahutavus oli piiratud, mis tingis sõiduulatuse piiranguid. Lisaks muretseti aku kiirest tühjenemisest külmemates kliimatingimustes, mis piiras nende kasutamist talvisel perioodil.

Laadimisaja pikkus: Elektriautode laadimise kiirus oli alguses üks suur takistus. Laadimisprotsess võttis kaua aega, võrreldes traditsioonilise kütusega sõidukite tankimisega, mis muutis elektriautode kasutamise vähem mugavaks.

Hind ja kättesaadavus: Esimesed elektriautod olid sageli kallimad kui nende bensiini- või diiselmootoriga kolleegid. Samuti polnud kõigil turul kättesaadavad taskukohased elektriautode mudelid, piirates tarbijate valikuvõimalusi.

Töökindlus: Elektriautodel esineb kuni 80% rohkem probleeme kui bensiinimootoriga autodel, vastavalt Ameerika Ühendriikide tarbijakaitseameti Consumer Reportsi uuringule. Uuring hõlmas üle 330 000 sõiduki aastatest 2000 kuni 2023, mõningate aruannetega ka uute 2024. aasta mudelite kohta. Elektriautode omanikud teatasid kõige sagedamini probleemidest akude ja laadimissüsteemide ning sõidukite kerepaneelide ja siseosade sobimatusega. Pistikhübriid-elektriautodel (PHEV) on veelgi halvem tulemus, keskmiselt peaaegu 150% rohkem probleeme. Võrreldes tavaliste hübriidautodega on elektriautodel umbes veerandi võrra vähem probleeme kui bensiinimootoriga autodel. Elektriautodel on ka tavaliselt madalamad hoolduskulud nende lihtsama jõuülekande tõttu, kuid nende sõiduulatus on piiratud võrreldes traditsiooniliste bensiinimootoriga autodega.

Viited:
https://arstechnica.com/cars/2023/11/evs-have-79-more-reliability-problems-than-gas-cars-says-consumer-reports/
https://fortune.com/2023/11/29/electric-vehicle-reliability-more-problems-gas-powered/
https://energy5.com/comparing-electric-cars-to-traditional-gasoline-powered-cars
https://evchargingsummit.com/blog/challenges-facing-the-ev-industry-today/
https://www.consumerreports.org/cars/car-reliability-owner-satisfaction/electric-vehicles-are-less-reliable-than-conventional-cars-a1047214174/

Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga